Copii au doar emoții mari!

De multe ori adulții sunt tentați să ofere soluții copiilor, să le ofere explicații, să le rezolve problemele, fără a le oferi șansa de a reflecta și a găsi propriile soluții.

De ce este important?

Copilul se va auzi și se va simți auzit, validat, îi va crește încrederea și va fi mai deschis să comunice.

Așa că data viitoare când copilul îți povestește ceva:

Ascultă ce spune copilul – Este esențial să asculți, ascultarea înseamnă să fi conectat într-un mod constant și autentic la ceea ce gândește și simte copilul. Ascultarea este baza relației părinte-copil.

În loc să îi oferi soluții sau să îi spui părerea ta, doar recapituleză, oglindește – ce ai auzit, sumarizând sau repetând folosind cuvintele lor sau identificând emoția. Ești supărat sau ești trist pentru că…

Ce se întâmpă? Ei se aud, și pot fi câteva scenarii, fie te corectează, “nu am vrut să spun asta, am vrut să spun că”…. O dată clarificat și cu înțelegere comună asupra situației, emoției, tensiunea și intensitatea emoției resimțite scade.

Faptul că perspectiva lui a fost cerută și auzită, faptul că a fost înțeles scade tensiunea. De ce? Pentru că de multe ori cauza anumitor comportamente este tocmai aceea că nu se simte ascultat sau înțeles.

Îl va ajuta să reflecteze asupra propriilor emoții, să poată identifica emoția  și să poată astfel, din propria experiență, să identifice emoțiile celorlalți, deci să dezvolte abilități sociale.

Pasul următor, este să îl întrebați cum crede el/ea că pot remedia o anumită situație, sau ce soluții pot găsi pentru o anumită problemă, sau dacă este vorba de emoții, ce i-ar ajuta să se simtă mai bine?

Oferind copilului oportunitatea de a face parte din soluția problemei, îl împuternicește să își asume responsabilitatea pentru acțiunile sale și este încurajat să devină autonom.

Poate doar să ridice din umeri la început, dar dacă i se oferă suficiente șanse, acest lucru poate ajuta la creșterea atenției cu privire la cauza și efectul acțiunilor sale.

Încercați să îi ghidați cu întrebări deschise, tu cum crezi că ar fi mai bine, care ar fi cea mai bună soluție, tu ce ți-ai dori?

Reveniți sau repetați soluția pe care ați găsit-o împreună și validați-o.

Este important și limbajul non-verbal al copilului, care poate fi interpretat sau poate fi punctul de plecare. Așa cum poate fi o observație a unui comportament care se repetă.

Am observat că nu ai vorbit cu nimeni astăzi la Fotbal, cum de nu ai vorbit cu nimeni?

Am observat că spui asta destul de des, ce vrei să spui?

Este important să nu presupunem că înțelegem ce se întâmplă, înainte de a întreba sau înainte de a obține mai multe informații.

Tags:

Comments are closed

error: Content is protected !!